Un segle de Societat Filharmònica a València

Portada llibre Societat Filharmònica

 

 

 

 

 

 

Julián Fuentes

La Societat Filharmònica de València va complir, el passat febrer, un segle de fructífera existència entregada a la tasca de promoure concerts, amb especial atenció a la música de cambra, a la ciutat de València. Sa Majestat la Reina Dª Sofia acceptà la Presidència d’Honor dels actes commemoratius del centenari.

La societat inicià les seves activitats musicals al febrer de l’any 1912. La seua creació resultà decisiva per a modificar el panorama desolador que presentava la vida musical valenciana. A la fi, un projecte cultural d’aquestes dimensions es consolidava i permetia que la ciutat de València brindara una oferta musical al nivell de les principals ciutats espanyoles, oferint  al public valencià la possibilitat d’escoltar a alguns dels millors músics del món.

Es va fundar inicialment amb 250 socis i tenia com a local d’audicions el saló d’actes del Conservatori de València, situat a la Plaça de Sant Esteve. Un tema que crida l’atenció és la inexistència d’un local propi. Es  va pensar al principi en construir una seu amb la seua corresponent sala de concerts, igual que ocorria a altres societats com la Filharmònica de Bilbao, però no hi va haver aquest coratge. La solució que s’adoptà va ser acollir el saló d’actes del Conservatori com a escenari habitual de les sessions musicals i posteriorment el teatre Principal. Avui en dia, la Filharmònica celebra els seus concerts al Palau de la Música des  que fou inaugurat en 1987.

El concert inaugural de la Societat Filharmònica es celebrà el 19 de febrer de 1912, al saló d’actes del Conservatori, comptant per a l’ocasió amb el concurs del Quartet de corda Petri de Dresden. Tal esdeveniment va tindre una àmplia difusió en la premsa valenciana que, des d’aquest moment, no dubtà en considerar la Societat Filharmònica com el principal motor de la cultura musical valenciana.

L’existència de la Societat Filharmònica de València va prosseguir amb etapes de més o menys esplendor fins als nostres dies. Va haver-hi veus crítiques que qüestionaren lleugerament -sempre davall un comú denominador d’encomi a la labor d’aquesta entitat- el funcionament de la Societat Filharmònica. Però no cap dubte que aquesta entitat va ser, des de la seua fundació i durant tota la seua història, el referent principal de la vida musical valenciana.

Durant decennis la Filharmònica, junt amb l’Orquestra de València, ha mantingut viva la flama de l’activitat musical valenciana, oferint música de gran qualitat a càrrec dels artistes nacionals i internacionals més destacats del moment. La nòmina dels intèrprets que ha actuat per aquesta institució és impressionant: Arthur Rubinstein, Vladimir Horowitz, Jasha Heifetz, Nathan Milstein, Claudio Arrau, Montserrat Caballé, Renata Scotto, Teresa Berganza, Hermann Prei, Victòria dels Ángeles, Marilyn Horne, Christa Ludwig, Frederica von Stade, Ofelia Sala, Samuel Ramey, Ivo Pogorelich, Joaquín Achúcarro, Daniel Barenboim i Maria Joao Pires, entre molts altres. També algunes orquestres de gran prestigi internacional, com la Filharmònica de Berlín, que va tocar baix la direcció de Clemens Krauss.

També la Societat Filharmònica de València ha servit de plataforma de llançament d’intèrprets valencians com José Iturbi. Cal destacar la col·laboració de l’entitat amb concursos com el ‘Memorial López Chavarri’, el de direcció d’orquestra ‘Manuel Palau’ i l’Internacional de piano ‘José Iturbi’ organitzat per la Diputació de València. L’Excel·lentíssim Ajuntament de València li va concedir la Medalla d’Or de la Ciutat, per la seua labor ininterrompuda al servei de la promoció i difusió de la música. Igualment la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles va atorgar a la Filharmònica la Medalla al Mèrit en les Belles Arts 1999. A l’octubre de 2011 li va ser concedida la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana i en el passat mes de juliol la Medalla de la Universitat de València.

.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s