Classe magistral de Rubén Marqués

Alumnes i professors assistents amb Rubén Marqués

Alumnes i professors assistents amb Rubén Marqués

Els alumnes de trompeta realitzant un exercici col·lectiu

Els alumnes de trompeta realitzant un exercici col·lectiu


Ernest Aparisi 
Professor de trompeta i cap d’estudis del CPMT

Rubén Marqués, trompeta solista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, coneguda com l’orquestra del Palau de les Arts, va estar al nostre centre el passat 4 de febrer impartint una classe magistral.

Naix a Guadassuar (València) en 1968. Cursa estudis musicals al Conservatori Superior de Música de València amb Vicente Prats. Amplia després estudis i participa en classes magistrals amb els professors Bernard Soustrot, Maurice Benterfa, Maurice André, Pierre Thibaud i  Roger Delmotte.

En 1986 guanya la plaça d’assistent solista en l’Orquestra Ciutat de Barcelona. Des de 1990 fins a 2006 es trompeta solista de l’Orquestra de València. En l’actualitat és trompeta solista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, coneguda com l’Orquestra del Palau de les Arts. Actualment, compagina aquesta tasca amb la de professor del Conservatorio Superior de Música de Aragón.

A l’inici de la classe es va crear d’immediat una atmosfera especial davant d’un professional de tan gran renom i prestigi. Els alumnes de trompeta i la resta d’assistents atenien a les paraules de Rubén amb cares que denotaven una inusitada expectació i admiració. Això es deixà palès als nombrosos moments en els quals Rubén va fer sonar la seua trompeta.

Al principi va parlar sobre les rutines tècniques de la trompeta, nocions bàsiques que Rubén Marqués aplica en el seu quefer diari d’instrumentista amb un grau de perfecció absolutament exquisit. Els alumnes van rebre consells senzills, alhora què pràctics i útils, fruit de la dilatada experiència d’aquest brillant intèrpret amb grans orquestres i directors. Després, els alumnes començaren a intervenir individualment, interpretant obres i solos del repertori orquestral. Les observacions de Rubén demostraven a les clares que es tracta d’una persona exigent que cuida tots els detalls amb cura; tot el què siga necessari per aconseguir una interpretació musical que impacte emocionalment a l’oient.

L’activitat resultà ser d’allò més interessant; així ho corroboraren els comentaris dels alumnes i professors del centre assistents. Rubén també manifestà haver estat molt a gust. Tots, organitzadors i participants, volgueren agrair a l’AMPA del Conservatori Professional de Música de Torrent la seua ajuda. La seua col·laboració ha resultat indispensable per a poder dur endavant aquesta iniciativa.

Al finalitzar la classe magistral, els professors de trompeta i altres companys del departament, vàrem compartir taula amb ell, en un sopar replet d’anècdotes i d’experiències que el propi protagonista narrava. Especialment interessant resultà el relat de la seua recent participació en les proves per a cobrir la plaça de trompeta solista de l’Orquestra del Concertgebouw d’Amsterdam. Rubén Marqués va fer un paper extraordinari, quedant finalista junt al guanyador, el italià Omar Tomasoni que fins ara ocupava el lloc de trompeta solista de l’Orquestra de l’Acadèmia Nacional de Santa Cecília de Roma. Les efusives felicitacions dels components de l’orquestra holandesa que assistiren a les proves, certifiquen l’alt nivell interpretatiu d’un músic valencià que s’ha convertit en referent indiscutible per a les futures generacions de trompetistes.

IMG_0600_1IMG_0609_1IMG_0628_1

Un pensamiento en “Classe magistral de Rubén Marqués

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s