Un compositor oblidat: Salvador Barcarisse (1898-1963)

Salvador Barcarisse

Salvador Barcarisse

Ferran Ruiz

Salvador Barcarisse Chinoria, nascut a Madrid el 12 de setembre de 1898, va ser un músic i compositor espanyol. Estudià al Reial Conservatori de Música de Madrid amb el prestigiós professor i pianista Manuel Fernández. Com a integrant del “Grupo de los ocho” –creat a imatge del famòs grup dels sis que formaven en França Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Francis Poulenc i Germaine Tailleferre- Barcarisse es va erigir en uns dels encarregats en combatre el conservadorisme musical i promoure la música contemporània.

A l’acabar la guerra civil s’exilià a Paris, on es va afiliar al Partit Comunista d’Espanya, formant part de l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes, junt a altres membres de la cultura republicana d’esquerres. Des de 1945 fins que va morir a París, divuit anys després, va treballar per a la Radiodiffusion-Télévision Française com a productor de programes en espanyol.

Barcarisse ens deixà un ampli catàleg d’obres que inclou des d’un seguit de peces per a piano fins a obres orquestrals, de cambra i algunes òperes. Entre les que més destaquen, es troba el Concertino per a guitarra i orquestra en la menor, opus 72, composta en 1957, Fantasia Andalusa o El tresor de Boabdil, obra que va guanyar un premi de la Ràdio Francesa al 1958.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s