Una nova biblioteca a València per a la música, la dansa i el teatre

GVA-CulturArts-IVAC1 (1)Marta García

La fusió de les anteriors biblioteques dependents dels antics instituts culturals han donat lloc a una nova biblioteca especialitzada en música, dansa i teatre.  CulturArts va obrir al públic el passat dilluns dia 4 de novembre a València aquesta nova biblioteca que pretén segons la Generalitat ser referència per a estudiants i investigadors de música i arts escèniques.

En una següent fase es pretén que tots els fons de la biblioteca puguen consultar-se per internet i es treballa en l’habilitació d’un arxiu digital dedicat a  la música i les arts escèniques. La videoteca oferirà pròximament per a la seua consulta en llocs de visionat les més de 3.000 gravacions que componen la col·lecció audiovisual, que permeten traçar un recorregut plàstic molt suggerent per la història del teatre i la dansa valencians dels últims 30 anys.

Dins de la secció de música posa a disposició del públic unes 5.000 monografies d’història i teoria de la música, 1.000 partitures impreses, 240 títols de publicacions periòdiques i més de 100.000 registres sonors en diferents suports, des de discos de pissarra, cassets o vinils fins a discos compactes de tots els gèneres musicals, amb especial incidència en la música de creació valenciana. Entre les seues col·leccions cal destacar: el fons Tallers de Música Popular, amb més de 1.000 cintes de casset inèdites procedents de gravacions de camp realitzades en la dècada de 1980, i el fons Fonoteca de Materials, una important quantitat de gravacions de música tradicional de qualitat professional, publicades en disc o inèdites.

Té, a més, diversos centenars de partitures manuscrites que formen part dels fons de músics com Vicente Asencio, Matilde Salvador o Ernesto Montserrat entre d’altres, i un fons monogràfic sobre jazz amb milers de documents propietat de la Fundació Ebbe Traberg. Fa poc s’ha incorporat a aquestes col·leccions el fons Manuel Palau, que comprén tots els documents sonors que van pertànyer a aquest músic valencià, tant discos comercials com gravacions privades.

S’inclouen també altres materials d’interés com ara nombrosos reportatges fotogràfics, cartells i fullets.

Tots aquests documents procedeixen de compres, donacions, intercanvis i dipòsits, així com de la pròpia producció de la subdirecció de Música de CulturArts i, en general, de l’activitat musical de la Generalitat durant les últimes dècades. La secció de Música de la Biblioteca és a més, receptora del dipòsit legal de partitures i registres sonors produïts a la Comunitat Valenciana.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s