Carl Philipp Emanuel Bach, 300 anys del seu naixement

carl phillip emanuel bach

Retrat al oli de Carl Philipp Emanuel Bach

Vicent García

Carl Philipp Emanuel Bach, segon fill de Johann Sebastian Bach, és conegut com un dels compositors barrocs més notables.

Als 10 anys va entrar a l’escola de Sant Tomàs de Leipzig. Anys més tard estudià dret a les universitats de Leipzig i de Frankfurt. Tot i que va obtenir la llicenciatura als 24 anys, mai va exercir aquesta professió, dedicant-se,plenament a la música, encara que componia des de 1731.

Anys després, a l’any 1738, va ser nomenat clavecinista a la cort del príncep hereu Frederic de Prússia el Gran, consolidant-se així com un dels clavecinistes més importants de l’època. També va compondre dues sèries de sonates, dedicades respectivament a Frederic el Gran i al gran duc de Wurtemberg, amb les quals la seua reputació va quedar totalment establida.

Sis anys deprés d’haver sigut nomenat clavecinista de la cort, va coneixer a Johanna Maria Dannemann amb la qual es va casar i va tindre tres fills, un d’ells amb el nom del seu avi, Johann Sebastian Bach. Durant els vint anys següents compaginà el seu treball com a músic de cambra amb la tasca compositiva, dedicant-se principalment a compondre obres per a flauta i clave.

Després de la mort del seu pare al 1750, Carl Philipp Emanuel Bach va assumir com a hereu una part dels bens familiars, sobre tot partitures i cantates. A més acollí a casa seua al seu jove germanastre Johann Christian, del qual va ser professor entre 1750 i 1755. Poc després, es va allunyar de la cort perquè es trobava poc considerat i se’n va anar a viure a Zittau i posteriorment a Leipzig. Al 1753 va publicar el seu Assaig sobre el veritable art de tocar els instruments de tecla, un tractat sistemàtic i magistral que va gaudir d’un enorme èxit. Va ser la base per als mètodes de Muzio Clementi i Johann Baptist Cramer, i de fet, continua sent vàlid. Al 1768, després de la mort de Georg Philipp Telemann, va succeir Emanuel Bachli al càrrec de mestre de capella a Hamburg. En aquest nou càrrec, va haver de prestar més atenció a la música sacra, dedicant la seva producció compositiva a la música instrumental.

Carl Philipp Emanuel Bach va morir a Hamburg el 14 de desembre de 1788, deixant una important i extensa obra musical.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s