Mor Paco de Lucía

Imagen          Imagen

“La guitarra m’ha ofert la capacitat de poder expresar-me amb la resta del món sense utilitzar la paraula”.

Núria Esteve i Richard Rosell

El dia 26 de febrer de 2014 moria Paco de Lucía, per alguns el guitarrista espanyol més important de la història, un artista que va transcendir el flamenc, somovent les seues essències més tradicionals mitjançant la fusió amb el jazz, el pop i la música clàssica. Aquest gadità universal havia nascut al 1947, a un barri gitano d’Algeciras. La mort el va sorprendre a una platja de Cancún (Mèxic), mentre jugava amb els seus fills.

Fill i germà de músics, Paco es va familiaritzar amb el flamenc des de la infantesa. A les darreries dels anys 60, Paco de Lucía va conèixer Camarón de la Isla, l’últim gran representant del cante jondo i, sense dubte, el més important cantaor de la segona meitat del segle XX. Junts enregistraren més de deu discs entre 1968 i 1977. Ambdós foren precursors d’un flamenc més popular i mestís que no dubtà en barrejar pop, jazz, salsa i bossa-nova en la recerca d’un estil musical més eclèctic.

Al llarg de la seua vida, va rebre nombrosos premis entre els quals destaquem el Premi Nacional de Guitarra del Concurs d’Art Flamenc de Córdoba, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, el Premi Príncep d’Astúries de les Arts, la distinció de Doctor Honoris Causa per la Universitat de Cadis i pel prestigiós Berklee College of Music of Boston.

Entre les reaccions a la mort del guitarrista cal esmentar la del cantaor José Mercé, qui afirmà que Paco de Lucía “era un monstre de la guitarra i que no existirà cap altra figura semblant en els pròxims 200 anys”; o la del crític, productor i biògraf de Camarón de la Isla, Enrique Montiel, qui comenta que “ha sigut una figura gegantesca que va marcar un abans i un després en el flamenc, i que amb el seu virtuosisme absolut traspassà la barrera del so”.

La seua família va emetre un comunicat el mateix dia de la seua mort que deia: “Dimecres 26 de febrer de 2014… el dolor ja té data per a la nostra família. Anit se’ns va anar el pare, el germà, l’oncle, l’amic i se’ns va anar el geni Paco de Lucía. No hi ha consol per als que el volem i el coneguem, però sabem que per els qui el volen sense conèixer-lo, tampoc. Per això, volem compartir amb tots vostés una abraçada i una llàgrima, però també la nostra convicció de què Paco va viure com va voler i va morir jugant amb els seus fills a la vora de la mar. La vida ens el va prestar uns meravellosos anys en els quals omplí aquest món de bellesa i ara se l’emporta… Gràcies per tant… i bon viatge amat nostre”.

Imagen

Imagen

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s