Pietro Antonio Locatelli, “el Paganini del s. XVIII”

Locatelli

Guillem Antich i Raquel Tronch

Enguany fa 250 anys de la mort del virtuós del violí Pietro Antonio Locatelli, anomenat més tard com el “Paganini del s. XVIII”, que va faltar a la ciutat de Amsterdam a l’edat dels 69 anys. És famós pels seus 12 concerts per a violí i orquestra i el seu llibre de 24 capritxos “L’arte del violino”.

Va compartir època amb Vivaldi, Corelli, Valentini i Tartini. Nascut a Bérgamo en una vila del nord de Itàlia, començà la seua educació musical al cor de l’església de Santa Maria Maggiore. Als 14 anys va ingressar com a violinista en la capella de la basílica de Bérgamo.

Al 1711 va viatjar a Roma per a seguir estudiant amb Giuseppe Valentini que havia sigut anteriorment alumne de Arcangelo Corelli. Dos anys més tard ingressà com a virtuós de cambra a la cort del governador de Mantua, Felipe de Hessen-Darmstadt. I és en aquest moment de la seua vida quan viatja per diferents ciutats europees com Venècia, Munich, Dresde, Berlin, Frankfurt… on és apreciat com a virtuós del violí.

S’estableix a Amsterdam on continua la seua carrera de violinista i compositor i comença la docència. Va ser a Amsterdam on es publiquen totes les seues obres. Col·labora amb editors de renom com Roger i Le Cene. Continua la seua carrera professional com a venedor de cordes per a violí i és en aquesta època quan fa públiques les seues obres.

Més enllà de la seua activitat habitual, organitzava concerts cada dimecres a sa casa on acudien membres de l’alta aristocràcia que seguia la música i la carrera artística de Locatelli. Açò li va aportar al compositor un gran prestigi social, atorgant-li una plaça entre els millors violinistes europeus del segle XVIII.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s