250 anys de la mort del precursor de l’harmonia moderna, J. Ph. Rameau

AVEST-Portrait-de-Jean-Philippe-Rameau

Marta Pérez i Alberto Damigo

Jean Philippe Rameau, compositor i teòric nascut a Dijon, França, a l’època barroca (1683). Des de molt xicotet va aprendre a tocar l’orgue seguint els passos del seu pare que era organista.

Als divuit anys, fou enviat a Itàlia per a continuar els seus estudis, encara que va tornar prompte per a treballar com a organista a la catedral de Notre-Dame de Dijon, substituint a son pare.

Cap al 1722 va escriure els seus primers treballs de teoria musical:Traité de l’harmonie réduite à ses principes naturels (1722) i Nouveau système de musique théorique (1726) que li proporcionaren fama als àmbits musicals.

Més tard, es va convertir en organista  del noviciat dels jesuïtes (1736) i de l’església de Sainte Croix de la Bretonnerie (1732), a més d’impartir classes com a mestre de clave a París. Des que va escriure la seua obra Hipolyte et Aricie (1733) per insistència del dramaturg Abbé Simon-Joseph Pellegrin, la seua activitat creadora es va dividir entre els escrits teòrics i la composició. Finalment, es va decantar per la composició i es va penedir de no haver-ho fet abans.

L’obra lírica de Rameau, a la qual va començar a dedicar-se quasi als 50 anys i que consta de 31 obres, constitueix la major part de la seua contribució musical i marca l’apogeu del classicisme francés. Les seues obres més conegudes són l’òpera-ballet Les Indes galantes (1736) i Les fêtes d’Hébé (1739).

Rameau és habitualment considerat com el músic francés més important anterior al siglo XIX i com el primer teòric de l’harmonia clàssica. Els seus tratats, malgrat algunes imperfeccions, foren fins a principis del segle XX obres de referència. Especialment per aquest motiu el rememorem després de 250 anys de la seua mort.

77487792

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s