Marta García guanya la XIV edició del premi Vicent Galbis

Marta 2

Marta García interpretant la primera obra

Marta Pérez i AItor Segura

L’alumna de percussió Marta García ha resultat guanyadora del premi d’interpretació musical Vicent Galbis de 2014 que va tindre lloc el dia 8 d’octubre, a les 17:00h, al saló d’actes del Conservatori Professional de Música de Torrent.

Els participants d’aquest any van ser: Marta García Cubillos, interpretant a la primera part Mirror Image de Chris Hanning (obra per a vibràfon) i Dualite de Aiko Miyamoto (multipercussió) a la segona part; en segon lloc, Ángel Jordán Segovia (piano) interpretà la Sonata nº 3 op.2 (1er. mov.) de L. van Beethoven i el Scherzo nº 1 op.20 de F. Chopin;  a continuació, Alba Meritxell Momparler Fernández (flauta travessera) ens va oferir el Concertino op.107 de Cecile Chaminades i Andante et Scherzo de Louis Ganne; seguidament, Neus Albors Oliva (clarinet) va tocar el Concerto I op.73 (1er. mov.) de C. M. van Weber i el Solo de concurs d’André Messager; desprès, Ernest Serna Cabañero (trompeta) interpretà Légende de Georges Enesco a la primera part i en la segona  el Concert per a trompeta (1er. mov.) de J. N. Hummel; David V. Andreu Ortí (violí) participà amb les següents obres: Concerto nº 4 K.218 (1er. mov.) de W. A. Mozart i Sinfonía Española (1er. mov.) de E. Lalo; i finalment, Vicent Barbeta Gimeno (bombardí) va tocar la Pantomime de Philip Sparke i com a cloenda de la seua actuació, La gruta de Diego Niñerola.

El jurat, que en aquesta edició va valorar les actuacions dels participants, estava integrat per les següents persones: com a presidenta, l’alcaldessa de Torrent Amparo Folgado Tonda; com a vocals, els professors del CPMT Fani Blanch Piqueras, Ismael Cortés Gimeno, Enrique Llorens Vallés, Rafael Polanco Olmos, Elisabet Sanchis Fornàs i Eduardo Ventura Rodríguez; i com a secretària, Mariví Andreu Comos.

Realitzada l’audició de les diferents obres, els membres del jurat es retiraren a deliberar. Minuts més tard anunciaven els resultats: primer premi, Marta García Cubillos (dotat amb 700 €); segon premi, Vicent Barbeta Gimeno (400 €); i tercer premi, Ángel Jordán Segovia (200 €).

Des d’Enharmonia, felicitem als premiats i a la resta de participants pel seu magnificat paper en aquesta darrera edició del premi d’interpretació musical Vicent Galbis.

Vicent Barbeta, segon premi, acompanyat per Amparo ferris, en un moment de la seua actuació

Vicent Barbeta, segon premi, acompanyat per Amparo ferris, en un moment de la seua actuació

Angel Jordán, tercer premi, al piano

Angel Jordán, tercer premi, al piano

 

 

 

 

 

 

Concursants

Alumnes participants en la XIV edició del premi Vicent Galbis

 

Entrevista a Fani Blanch, directora del CPMT

Foto Ana Crespo

La directora Fani Blanch, quarta des de l’esquerra, amb els premiats i la resta del jurat

Teresa Roldán i Raúl del Campo

Com a membre del jurat, com valores l’actuació de la guanyadora?

Valorem molt positivament els tres primers premis perquè la veritat és que han estat molt igualats. Els set alumnes que s’han presentat han tocat molt bé, encara que és un tòpic dir-ho però en aquest cas ha sigut així. Per a decidir el primer, segon i tercer premi hi ha molts factors que cal tindre en compte. Tots se saben les obres i les han treballat per això resulta difícil saber qui destaca més; aleshores, els membres del jurat intentem valorar aspectes com la musicalitat. En el cas de Marta García, ha estat una interpretació molt aconseguida i prou igualada en les dos actuacions. En el conjunt de la seua interpretació ha deixat sentir la seua expressivitat, aspecte essencial que ha fet d’ella una guanyadora merescuda.

Què t’ha paregut el nivell dels participants?

La veritat és que passen els anys i els alumnes del conservatori ixen millors formats, no tan sols referint-nos al Premi Galbis, sinó també a les proves dels conservatoris superiors, ja que el nivell del alumnes que acaben sisè és extraordinari. La prova la tenim en el fet que guanyen les primeres places als conservatoris superiors de la Comunitat Valenciana i de fora. Tenim un alumnat molt preparat que demostra sovint el nivell que adquireixen al centre.

És més difícil la valoració tenint en compte que es tracten d’instruments diferents?

És molt difícil, és un repte. Perquè clar, valorar intèrprets de la mateixa modalitat instrumentals sempre és molt complicat perquè algú té alguna cosa que l’altre no té. Però, si es valoren totes les especialitats es multiplica el problema, ja que cada especialitat té una complexitat diferent. Dir qui és el millor en diferents especialitats és molt complicat. Cada any patim aquesta dificultat. Però sí que és veritat que enguany el veredicte ha sigut unànime, tots estàvem d’acord.

El guanyador obté un premi de 700 euros, el segon 400 i el tercer 200. Què penses sobre estes xifres tenint en compte que fa uns anys es duplicaven?

Jo veig que és insuficient. Qualsevol quantitat econòmica que es done a una trajectòria d’estudis, encara que ve molt bé, sempre pot semblar insuficient. En qualsevol cas, l’Ajuntament de Torrent és dels pocs que dedica ajudes econòmiques al seu conservatori,  no oblidem que també patrocina el premi Amparo Fandos de piano. Per eixa raó estem contents i agraïts al nostre ajuntament.

Com a directora del centre què penses cada vegada que veus recompensat amb alguna distinció el treball d’un alumne?

Em sent molt orgullós. Per posar un exemple: estava parlant ara amb la guanyadora que em comentava “he anat a estudiar al conservatori superior i ja vull tornar a Torrent, vull tornar!” I aquest no és l’únic comentari que he sentit d’aquest tipus. Tots els alumnes que se’n van a altres conservatoris enyoren aquest centre perquè ací vivim l’ambient familiar. Tant l’alumnat com el professorat fem un grup molt bonic i així es reflecteix en el concert de final de curs de professors i alumnes, que es converteix en una festa familiar. Com a directora del centre ho veig de manera molt positiva i m’ompli d’orgull.

Entrevista a Marta García, guanyadora del premi Vicent Galbis

Foto David Antich

Marta García durant la seua segona interpretació en el premi Vicent Galbis

Teresa Roldán i Raúl del Campo

Quina ha sigut la primera sensació al saber-te guanyadora?

Imagina’t, després d’haver vist actuar als meus companys i que et diguen que has sigut la millor… Molta alegria!

La teua actuació ha resultat com esperaves? Estàs satisfeta?

Sí, al principi molts nervis però després quan estàs tocant i prens consciència del que has de fer, creixes i rebentes.

Com has vist el nivell dels teus companys?

Impressionant. Sort que jo no sóc membre del tribunal perquè és molt difícil decidir en aquests casos.

Quins van ser els motius pels quals elegires les dos obres?

Ja les havia tocat altres vegades i, en general, eren les que més impactaven al públic. Eren diferents i calia aprofitar açò per a destacar.

Ens podries explicar com t’has preparat l’actuació?

Duc tant de temps preparant-me aquestes obres… Les he tocat en classe dia a dia, les he interpretat en moltes audicions i recitals, les he hagut de memoritzar… tot per a què un dia com aquest, pugues controlar la pressió del moment.

Què ha simbolitzat aquest concurs en la teua trajectòria musical? Et trobes més segura, més decidida?

Home, sempre és una alegria guanyar un concurs però no s’acaba res. Molta alegria, però si haguera guanyat un dels meus companys tampoc hauria passat res, has tocat bé i estàs contenta en tu mateixa.

Penses presentar-te pròximament a altres concursos?

Sí. Quan hi haja algun concurs o ara, a l’haver guanyat el premi autonòmic, em presentaré al nacional a vore què passa.

I finalment, en què penses invertir els diners del premi?

Els diners no són importants. De totes maneres, per ara no he pensat res.

Galeria d’imatges

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s