James Rhodes: la música com a teràpia

AN71425333Pianist-and-write

Francesc Tello i Cristina García

Podria paréixer impossible, però la persona a la qual ens referim ha pogut dedicar-se professionalment a la música com a concertista internacional després de 10 anys d’inactivitat musical. Així és, James Rhodes va abandonar els estudis de piano, dels 18 als 28 anys, just en l’etapa més important del procés formatiu d’una persona que aspira a dedicar-se professionalment a la música.

Rhodes no ha tingut una vida fàcil, quan era menut va tindre una infància horrible, que el va afectar físicament i psíquica per a la resta de la seua vida. El seu professor de boxa va abusar d’ell des dels 5 anys fins als 9, segons conta ell a la seua autobiografia. En opinió del pianista anglés, la paraula que utilitzem es queda curta: “Abús. Quina paraula. Violació és millor. Abús és quan li dius a un guàrdia de tràfic que se’n vaja a l’infern”. No és abús quan un home de 40 anys et viola i et converteix en el seu joguet.

James Rhodes redacta tota la seua història en un llibre anomenat  “Instrumental: memòries de música, medicina i bogeria”. De fet, va tindre problemes per a publicar el llibre perquè la seua dona deia que utilitzava un lèxic que podia ferir la sensibilitat del seu fill. Aquest cas va arribar al Tribunal Suprem: “Allí es referien a aquest material (el contingut del llibre) com a tòxic i jo em sentia culpable, com si haguera fet alguna cosa mal. No sols sofria la vergonya per haver sigut violat, sinó també per veure com un grup de jutges no et permetien explicar-ho”.

Tot açò li ha suposat un esforç personal per a solucionar la ràbia continguda per tant de sofriment. I ho ha aconseguit treballant amb el que li agrada i mitjançant teràpies mèdiques. La seua forma d’evasió es troba a la música. Amb motiu d’un concert sobre un dels principals compositors per a piano, manifestava al diari El País: “Rachmaninov és una forma excel·lent d’espantar els dimonis” i defineix la música com a la força unificadora més important del món.”

Malgrat que Rhodes ha passat per moments pèssims al llarg de la seua vida, ha demostrat que tot es pot superar i que tots podem fer el que ens proposem. Amb esforç i sacrifici podem sobreposar-nos i superar els problemes que ens pot presentar la vida. Gràcies a la seua fèrria voluntat, James Rhodes ha pogut ser concertista de piano i dedicar-se vertaderament al que ell volia. Eixa capacitat de superació li ha obert les portes per a treballar en programes de televisió pública i endinsar-se en el món de la cultura pop, sent un exemple per a totes les persones que sofreixen al món.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s