Lidia Tejero, guanyadora de la XVI edició del premi Vicent Galbis

30940290316_9e4b384436_k

Lidia Tejero, guanyadora del XVI premi Vicent Galbis

Alumnes de Periodisme Musical

El concurs

La XVI edició del premi d’interpretació Vicent Galbis va tindre lloc el passat divendres 11 de novembre a les  19.00 h.  Un any més el saló d’actes del Conservatori Professional de Música de Torrent congregava a un gran nombre d’assistents. Els cinc concursants d’aquesta edició van demostrar el seu talent amb una brillant participació. Cal recordar que el requisit per a poder participar es haver guanyat el premi professional de centre que exigeix com a requisit previ una nota de 9 o 10 en l’especialitat instrumental i una mitjana de 8 en l’expedient de 5é i 6é d’Ensenyaments Professionals.

Els participants van ser Celia Samblás Bernat (saxo), Delia Serrano Martínez ( flauta travessera), Lidia Tejero Baixauli (clarinet), Guillem Antich Calpe (violí) i Francisco González Ferrandis (oboè).

Celia Samblás començà el concurs tocant una Sonata per a saxo de Paul Creston. A la segona part, interpretà el tercer i quart moviment de l’obra Brillance de Ida Gotkovsky.

En segon lloc, Delia Serrano inicià la seua participació amb la Sonata de Francis Poulenc, interpretant  en la segona part  Ballade de Frank Martin.

A continuació, va ser el torn de Lidia Tejero que va tocar el primer moviment del Concert n.1 per a clarinet i orquestra de Carl Maria von  Weber a la primera part, interpretant després l’Allegretto del Concert per a clarinet i orquestra de Carl Nielsen.

Guillem Antich va tocar al violí la Partita nº 2 de Johann Sebastian Bach i la Sonata en La menor de Robert Schumann a la segona part.

Per a finalitzar, Francisco González va interpretar el Concerto en D minor d’Antonio Vivaldi i a la segona part el Konzertstuck de Julius Rietz.

Història del premi Vicent Galbis

Vicent Galbis va ser un dels fundadors del Conservatori Professional de Música de Torrent i professor de llenguatge musical al centre durant molts anys. Era una persona que gaudia d’un reconegut prestigi al món musical valencià i, en concret, a la ciutat de Torrent. De fet, estigué molt vinculat a l’Orfeó Polifònic del “Círculo Católico” així com a les bandes de música de Torrent.

Galbis era una persona excepcional apreciada pels seus companys de professió i pels seus alumnes. Per les seues classes han passat diferents generacions de joves estudiants de música. Però, apart de ser un gran professor i un amant de la música, pensava que la música no era tan sols tècnica i estudi, sinó també una manera d’expressar i sentir, una forma de viure i transmetre.

El mestre Galbis es va jubilar l’any 2000 i per tal d’omplir el buit deixat per la desaparició dels premis d’honor al pla d’estudis de la LOGSE, des del conservatori i l’ajuntament pensaren en crear un premi d’interpretació que portara el seu nom i honrara la seua figura. Un any després se celebrava la primera edició del Premi d’Interpretació Vicent Galbis.

Amb el pas de les setze edicions que ja s’han celebrat, el premi ha servit d’estímul per als estudiants del conservatori. A aquest premi poden concórrer els alumnes que han obtingut el Premi Professional de música a la fase de centre. La dotació inicial del premi era de 250.000 pessetes per al primer premiat i 50.000 pessetes per a tres accèssits. Actualment, en la seua XVI edició, es premia amb 800 euros el primer premi, 500 el segon i 300 euros el tercer.

Anàlisi històrica de tots els premiats

Les especialitats instrumentals que han sigut mereixedores d’un primer premi per l’excel·lència dels seus intèrprets han sigut: clarinet, piano, percussió, saxòfon, violoncel, flauta de bec, flauta travessera, trombó i violí. De manera global, la llista d’instruments premiats amb algun dels tres premis hauria que ampliar-la al fagot,  viola, oboè, trompeta, bombardí, tuba, trompa i cant. L’especialitat més premiada des de la primera edició ha sigut el clarinet, amb quatre primers premis i dos tercers. Al segon lloc del pòdium d’honor tenim la percussió amb tres primers premis i un tercer. Al tercer, amb un empat, trobem els saxos i pianos.

Entrevista a Vicent Galbis (recuperada d’Enharmonia nº 10 de 2005)

Reproduïm l’entrevista a Vicent Galbis publicada a l’exemplar nº 10 de la revista Enharmonia corresponent a setembre-desembre de 2005.

 Com valora vosté aquest premi?

Em complau molt pel que representa per a mi i sobretot pel que representa per als alumnes. Crec que açò li està donant vida al centre, ja que fa treballar als alumnes i pot ser també un honor per a ells començar a tindre premis. Estic molt agraït a l’equip directiu i a tot el conservatori pel fet que hagen mogut tot açò. També vull donar les gràcies a l’Ajuntament de Torrent per patrocinar aquest premi. Crec que no m’ho mereixia, però ja que m’han brindat aquest honor gaudiré d’aquest premi.

 Què els diria als nous alumnes que comencen en la música?

Que tinguen molta il·lusió, que treballen molt i que sàpiguen que açò suposa molt de sacrifici. Sobretot que gaudisquen de la música perquè és una de les coses que mai et diu que no. Que senten goig de la música però que estudien el que s’ha d’estudiar.

 Què li hi ha paregut el nivell dels concursants de l’actual edició?

Elevadíssim, molt alt. Es nota que la gent està treballant molt perquè les peces eren molt difícils. També m’ha agradat que algunes de les obres foren de música contemporània facilitant així que es conega el repertori que es fa avui en dia. Per últim vull donar les meues felicitacions als professors pel treball que han fet. Moltes gràcies a tots.

Entrevista a Lidia Tejero Baixauli (guanyadora aquest any del primer premi )

Quina ha sigut la primera sensació al saber que has sigut la guanyadora?

La primera sensació és la d’una gran alegria, no pel premi en si, sinó pel que suposa de reconeixement a un dur esforç.

Com valores la teua actuació? Ha resultat com esperaves?

Sí, el resultat de la meua actuació ha sigut el que esperava. Cert és que sempre tens dies millors i el dia que toca sempre passen cosetes. En finalitzar la teua actuació, la gent et diu que no s’han notat, però ho notes tu. Encara així, puc dir que sí, que estic molt satisfeta, encara que sempre es pot millorar.

Com has vist el nivell dels teus companys?

Que puc dir que no s’hagués vist i escoltat per tots els assistents, jo crec que les diferències han estat molt justes i qualsevol de nosaltres podria haver aconseguit el premi. M’alegre d’haver sigut jo, però també m’hagués alegrat si Paco, Delia , Celia o Guillem hagueren resultat els guanyadors, són tots uns grans intèrprets.

Quant de temps has estat preparant les obres del concurs?

El concert de Carl Maria vont Weber el tenia preparat per a les proves d’accés i el de Nielsen per als premis professionals. Vaig haver de repassar-los les últimes setmanes, però la feina ja estava feta.

Penses presentar-te pròximament a altres concursos?

De moment i durant aquest any almenys no porte idea de presentar-me a cap concurs. Vull adaptar-me al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València i agafar experiència en joves orquestres.

Com creus que pot influir en la teua trajectòria musical haver guanyat aquest premi?

En el meu futur professional aquest premi em pot donar confiança i currículum però sincerament crec que allò que més m’influirà és la constància i el treball eficaç.

I finalment, en què penses invertir els diners del premi?

Tenia pensat canviar els clarinets, encara que he de dir que els meus pares són els que estan recolzant-me tant moralment com econòmicament i això és una xicoteta injecció que vindrà genial.

Lliurament dels Premis d’Interpretació “Vicent Galbis”

Segons Beethoven: “El geni es compon del dos per cent de talent i del noranta-huit per cent de perseverant aplicació”. Aquesta filosofia és la que inspira al Conservatori de Torrent per a dur a terme cada any l’atorgament dels premis Galbis i les mencions d´honor a les trajectòries dels alumnes que han cursat els ensenyaments professionals de música al Conservatori.

La cerimònia va comptar amb la presencia de diverses autoritats de l´Ajuntament de Torrent, entre les quals destacaven l´alcalde Jesús Ros Piles i la regidora d´educació Patricia Sáez Orea, a més de la subdirectora general d’ensenyances de règim especial Maria Luisa Fernández Villanueva i l´inspector educatiu Salvador Oliver.

L´acte va començar amb l’actuació de l’Orquestra Simfònica del CPMT composta per alumnes de 3r a 6é curs d’EE.PP. i dirigida per Francisco Amaya. Van interpretar l’Obertura Las Hébridas op.26 de Félix Mendelssohn. Posteriorment, la guanyadora del Premi d’Interpretació Musical “Vicent Galbis”, Lidia Tejero Baixauli, va oferir una versió del primer moviment Allegretto un poco del Concert per a clarinet i orquestra de Carl Nielsen.

L’alcalde de Torrent es va congratular per les magnífiques instal·lacions del conservatori, ressaltant alhora l´extraordinari treball que es realitza al conservatori, gràcies tant als professors com als alumnes, que tenen moltes ganes d’aprendre i millorar. Així mateix, el primer edil remarcà quina és la prioritat del nostre centre: formar persones per aconseguir vertaders músics.

La directora Fani Blanch va agrair l’Ajuntament de Torrent que és el responsable dels setze anys de vida d’aquest premi. Va destacar també l’actitud dels participants, que després de competir, celebraren junts els resultats amb un sopar, detall que demostra la solidaritat i el bon ambient existent entre els companys.

Per a finalitzar l’acte, es varen lliurar els premis i les mencions d’honor. Les mencions foren atorgades a Rafael Sánchez Soler (piano), a David Espinosa Pino (trompeta), a Marta Michelena Rubio (flauta travessera), a Cristina García Cambronero (clarinet) i a Marc García (clarinet). Els premis professionals foren lliurats a Martina Sabariego Arcón (guitarra), a Guillem Antich Calpe (violí), Celia Samblás Bernat (saxo), aquests dos últims participants també en els premis Galbis. Aquestos a més d’obtindre el premi professional varen ser els guardonats als premis Galbis, amb el tercer premi per a Délia Serrano Martínez (flauta travessera), el segon premi per a Francisco González Ferrandis (oboe) i el primer premi per a Lídia Tejero Baixauli (clarinet).

La gala va ser clausurada quan els tres guanyadors principals pujaren a l’escenari, on els varen lliurar els seus respectius premis a mans de Miguel Llopis (secretari del conservatori), Fani Blanch (directora del centre) i Jesús Ros (alcalde de Torrent).

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s