Adéu a Leonard Cohen, un artista integral

cohen

Pilar Hernándis i María González

Fa poc més d’un mes ens va deixar per a sempre un gran poeta, novel•lista, cantant, compositor, guitarrista, pianista i teclista canadenc. Sí, el passat 7 de novembre, moria el gran Leonard Cohen a l’edat de 82 anys, a conseqüència d’una caiguda que va patir mentre dormia a sa casa de Los Angeles. “Sobtada, inesperada i pacífica” va ser la seua mort, segons les paraules del seu manager. La seua família no va anunciar oficialment la seua mort fins tres dies més tard. Nascut el 21 de setembre de 1934 al si d’una família jueua, es va criar a Montreal (Quebec). S’interessà des de molt jove per la música i la poesia, sent Federico García Lorca un referent artístic important per a ell. En 1951 ingressà a la universitat de Mc Gill on va formar un trio de música rústica de l’oest de l’oest anomenat The Bucksin Boys.

El pare de Leonard va morir quan ell tenia només 9 anys. A causa d’eixe succés, la relació amb sa mare va quedar molt deteriorada. Eren freqüents els enfrontaments entre ells, tant és així que tres anys després de començar els estudis universitaris va marxar de casa. Sa mare va acabar internada en un hospital psiquiàtric. Quan tenia 21 anys, en 1956, va publicar el seu primer llibre de poesia Let us to compare mythologies que dedicà al seu pare.

Era 1961 quan va publicar el seu segon llibre de poemes, amb el nom The spice-box of earth, dedicat a la memòria de la seua àvia. En 1960 havia comprat una casa a una illa grega, on s’havia traslladat per escriure. Però, donat el seu escàs èxit com a poeta, tornà als Estats Units per començar la seua carrera com a cantautor de folk, corria l’any 1967. En eixa mateixa època tragué el seu primer àlbum Songs of Leonard Cohen que va obtindre un notable èxit als Estats Units i sobretot a Gran Bretanya.

Leonard Cohen havia trobat per fi la manera de conciliar la música i la poesia, amb un estil folk que li va permetre explorar temes com la religió, la política, l’aïllament, les relacions personals i la sexualitat. L’any 2008 tornà als escenaris amb 73 anys, després de 15 anys sense oferir cap gira. Un any més tard va eixir a la venda la gravació d’aquesta gira.

L’1 de juny de 2011 va ser guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries. En 2016 va presentar el que seria el seu últim disc You want it darker. Els seus innumerables seguidors lamenten la mort d’aquest geni de la música i de la poesia al que recordaran sempre assegut a un tamboret davant del micro, vestit amb la seua habitual roba obscura, la veu trencada i el barret caigut cap a davant. Adéu, mestre.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s