“Scylla” de F. Zacarés, obra obligada de la secció d’honor del CIBM Ciudad de Valencia

 

Laura Carratalà, Sara Romero i Sara Marqués

La secció d’honor del Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciudad de Valencia” tindrà enguany com a obra obligada Scylla, una composició per a banda de Francisco Zacarés Fort, actualment professor de Fonaments de Composició al Conservatori Professional de Música de Torrent. 

Com s’anomena la teua obra i sobre què tracta?

Scylla, prové de la mitologia grega. En el fons és una al·legoria que tracta sobre com poden arribar a ser les dones de malvades. Té relació amb una primera simfonia que vaig escriure l’any 1993 i que s’anomena Caribdis. Scylla la vaig compondre per a un premi que vaig guanyar en el 2011 a Itàlia i fa referència a la mitologia d’aquesta terra. En la mitologia grega, Scylla era una jove que va ser transformada mitjançant un encís en una criatura marina de sis caps condemnada a guardar l’Estret de Messina. Aquesta figura mitològica apareix en les aventures d’Odisseu.

En què t’inspirares a l’hora de compondre aquesta obra?

No em vaig inspirar en res. Em vaig plantejar l’estructura i els modes i comencí a treballar. És una obra contemporània amb molt de contrapunt i imitacions amb elements de fuga, encara que no arriba a ser-ho.

Com acabares estudiant composició?

En un principi, no pensava que anava a ser músic. Els meus inicis foren a la banda de música del meu poble, tot gràcies a la meua iaia que em va animar, continuant uns anys més tard en el Conservatori de València, on em vaig interessar especialment per l’anàlisi i l’harmonia. Ja en el superior, vaig cursar musicologia, pedagogia, composició i direcció.

IMG_3659

Francisco Zacarés dirigint una banda del Nord d’Itàlia

Has dirigit també. Què t’agrada més, dirigir o compondre?

Compondre, encara que dirigir, si la gent es deixa, també m’agrada. He dirigit la Banda del Cabanyal, la de Santa Cecília de Guadassuar, Primitiva de Paiporta, Joventut Música d’Alcoi i la Banda de Tenerife, entre altres. Sóc col·laborador, en l’àmbit d’anàlisi musical, de la Banda de Tenerife. Ara estic dirigint la Banda Jove de Mislata

Esperaves que la teua obra fóra seleccionada per a la secció d’honor?

No m’ho esperava, ha sigut una sorpresa. Sobretot, que seleccionaren aquesta obra, perquè jo creia que anaven a escollir una altra més difícil.

Quins altres premis has guanyat?

El primer que vaig rebre va ser a Kerkrade en el Music Contest, l’any 1995. En 1999, un premi de música de cambra en Nova York . L’any 2000, el premi Romualdo Barengo en el Nord d’Itàlia, premi que he obtingut dues vegades. I també he rebut un premi de la Confederació Musical de França. He guanyat, també dues vegades, un premi de música contemporània en Bèlgica anomenat Harelbeke. A més del de la Diputació d’Alacant i el de Japó (2009), entre altres.

Quins altres projectes tens ara entre mans?

Estic reconvertint un octet de trombons amb solista i també vaig a fer un concert per a trompeta i un per a trombó i trompeta. He acabat de fer un pasdoble i fa poc s’estrenà un altre.

Un pensamiento en ““Scylla” de F. Zacarés, obra obligada de la secció d’honor del CIBM Ciudad de Valencia

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s