Jesús López Cobos: “sic transit gloria mundi”

IMG_2538

López Cobos signant en el llibre d’honor del Conservatori de Torrent

Pablo Bermell Morera

El passat 2 de març el director espanyol Jesús López Cobos ens va deixar a l’edat de 78 anys. El director de Zamora va dirigir als principals escenaris d’Europa i Estats Units com La Scala de Milán, el Covent Garden de Londres, l’Ópera de París i el Metropolitan de Nueva York. Així mateix, ocupa el càrrec de director general de l’Òpera de Berlín (1981-1990) i el de director de l’Orquestra Nacional d’Espanya (1984-1988) i de l’Orquestra Simfònica de Cincinnati (1990-2000). Es va encarregar també de dirigir l’Orquestra Simfònica de RTVE i el Cor Nacional en la boda dels actuals reis Felip i Letizia (2004), a més de ser el director musical del Teatre Real de Madrid i director titular de l’Orquestra Simfònica de Madrid entre l’any 2003 i el 2010. L’any 2011 va tornar a dirigir produccions a l’Òpera de Berlín.

“Estimava el seu treball per sobre de tot i sabia que el 50% del seu quefer sobre el podi consistia en explicar als músics la seua visió de cada obra, sense voler imposar el seu criteri”, detalla una nota remesa per Concerts Vitòria després de la seua mort. “Gaudia moltíssim amb l’òpera i va destacar el Così fan tutte de Mozart com la seua favorita, per la seua sàvia combinació entre l’alegria de saber-se viu i la tristesa d’alguns dels passatges del nostre propi esdevenir en este món”

Va aconseguir nombrosos premis com el Premi Princesa d’Astúries de les Arts (1981), Ordre del Mèrit de la República Federal d’Alemanya (1989), Ordre de les Arts i de les Lletres (1996), Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts (2001) i el Premi Castilla i Lleó de les Arts (2001).

IMG_2520

El mestre López Cobos amb els professors Francisco Amaya, Rafael Polanco i els alumnes de Periodisme Musical del curs 2013-14

Per a la comunitat educativa del Conservatori Professional de Música de Torrent és important recordar que Jesús López Cobos va visitar el nostre centre inivitat pel professor d’orquestra Francisco Amaya. Una volta acabada la visita, en la qual va estar acompanyat per la directora del centre Fani Blanch i el seu equip directiu, a més de Manuel Tomás, aleshores Director general de CulturArts, i els alumnes de Periodisme Musical que li feren una entrevista pública on el mestre zamorà pogué contar experiències de la seua vida i de la seua trajectòria profesional.

Una brillant carrera de 78 anys que ens recorda el caràcter efímer de la nostra existència. El mateix López Cobos al·ludia a esta qüestió, recordant la seua visita a la tomba de Karajan. Allí, davant la presència del fèretre del director austríac va pronunciar una dita llatina: sic transit gloria mundi,”així passa la glòria del món”.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s