425 anys de la mort de Palestrina

PALESTRINA_ 1

Laura Andreu i Raquel Aparisi

Giovanni Pierluigi de Palestrina (1525-1594) va ser un compositor italià del segle XVI que visqué l’anomenada contrareforma.  La seua intervenció personal resulta decisiva per a salvar la música d’una amenaça de prohibició que se cernia sobre ella. Les autoritats eclesiàstiques de l’època volien suprimir-la perquè, segons la seua opinió, restava importància a la lletra que era l’aspecte veritablement important de la litúrgia catòlica.

La composició de la Misa Papae Marcelli va resoldre aquesta qüestió. Aquesta obra de Palestrina li donava a la música la importància que mereixia sense restar valor a la lletra. Així demostrà que era possible mostrar un missatge clar i intel·ligible per als oients, al mateix temps que la música expressava tota la seua bellesa. Gràcies a açò es va aconseguir que, per damunt del criteri inicial d’imposar l’homofonia en els cants eclesiàstics, el Concili de Trento valorara la iniciativa de Palestrina de fer ús de totes les possibilitats expressives de la música a partir de la polifonia.

Palestrina 3

Aquest autor té una obra molt extensa a part de la famosa missa que li va compondre al Papa Marcelo. Podem destacar 103 misses més, 500 motets, lamentacions, 2 cançons sagrades, 11 lletanies, 35 magníficats, 69 ofertoris, 49 madrigals sacres i 94 profans.

El músic italià va tindre una gran influència sobre els compositors espanyols de l’època com Tomás Luís de Victoria, qui va seguir els seus passos per al desenvolupament de la polifonia. Motiu que suposà un gran progrés en el panorama musical espanyol d’aquell temps, tot i que va suposar un punt àlgid en la manera de compondre. Aquesta nova forma compositiva va servir de model per a les noves tendències musicals que despuntaven en Europa.

Palestrina 2

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s