Dones compositores: Nadia Boulanger

nadia boulanger

Nadia Boulanger

Ainoa de la Cruz i Sara Marqués

Nadia Boulanger nasqué a París en 1887 i va morir en 1979. Fou una compositora, pianista, organista, directora d’orquestra i responsable de la formació musical, com a professora, d’alguns dels més grans compositors del segle XX com ara Leonard Bernstein, Astor Piazzolla, Quincy Jones o Philip Glass. A més, va ser la primera dona en dirigir orquestres molt importants.

La seua formació musical va començar des de molt xicoteta. Quan comptava amb 10 anys començà a anar a classes al Conservatori de París, destacant molt prompte en concursos. El seu pare va morir prou jove, deixant a Nadia, la seua mare i la seua xicoteta germana Lili desproveïdes econòmicament, per la qual cosa la jove hagué de finalitzar els estudis prematurament i començar a treballar de mestra de música per a ajudar a la família. Lili, mentrestant, va seguir els seus passos al conservatori convertint-se al cap de poc en una dona prodigi de la composició musical.

Nadia, que va treballar de docent en prestigioses escoles i també en el seu famós departament parisenc, mai va ser considerada tan talentosa en composició com la seua germana Lili que malauradament morí l’any 1918 amb només 24 anys. Posteriorment, Nadia es va dedicar a rescatar el seu llegat cada vegada que podia en concerts i recitals diversos.

Nadia Boulanger fou la primera dona en dirigir la Simfònica de Nova York, l’Orquestra de Filadèlfia o la Simfònica de la BBC. Però la seua major fama va ser com a mestra. Fins al seu departament de París arribaven tota classe d’estudiants. Ella acollia tant als alumnes que tenien talent com als més regulars. Tenia fama de dura, molt estricta. Exigia als estudiants viure i morir per la música, però al mateix temps era capaç de treure el talent individual de cadascun, formant grans compositors molt diferents entre si.

Amb llums i ombres, Nadia també era una dona a l’antiga, no estimulava a les estudiants femenines, ni tampoc donava suport a causes socials feministes com, per exemple, el dret a vot de la dona.

Boulanger, que també era experta en molts corrents musicals diferents, va rebre reconeixements com ara la Legió d’honor francesa. Fou nomenada Dama de l’Imperi britànic, com també Dama de Mònaco i de la Corona de Bèlgica.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s