Marcos Villalobos, premi professional autonòmic

Els dies 25, 26 i 27 de setembre, en el Conservatori Professional de Música de Cullera, es realitzaren les proves per a l’obtenció del premi professional de música en la seua fase autonòmica. A aquesta convocatòria poden presentar-se els alumnes que prèviament han obtingut, en les diferents especialitats i modalitats, el premi professional en la fase de centre.

Finalitzades les proves, Marcos Villalobos Ortiz resultà guardonat amb un dels tres premis concedits a alumnes de la família instrumental de vent fusta. El Conservatori Professional de Música de Torrent, centre on Marcos ha cursat els ensenyaments professionals, vol aprofitar les pàgines d’Enharmonia per a felicitar-lo, a l’hora que fa extensible aquesta felicitació  al seu tutor i professor de flauta, Miguel Llopis.

ma906e4103-b33d-4038-97a3-a5c9ac2fe091

Marcos Villalobos Ortiz

Mantenim una entrevista amb Marcos Villalobos per a preguntar-li algunes qüestions referides al premi professional autonòmic i a les seues expectatives de futur.

Què et va motivar a presentar-te a la fase autonòmica del Premi Professional?

Per sort vaig guanyar el premi professional de flauta en la fase de centre, ací al Conservatori de Torrent. Això em donà l’oportunitat de presentar-me a la fase autonòmica. No era qüestió de desaprofitar aquesta oportunitat. Finalment tot va eixir bé.

Et vas presentar amb el mateix repertori que en la fase del centre?

No, vaig canviar una peça, la Sonata en La m per a flauta sola de Carl Philipp E. Bach en la qual em sentia prou incòmode. La vaig substituir pel Concertino de Chaminade. Veient el resultat, la decisió va ser encertada.

Quin era el repertori que portaves en la fase autonòmica?

El Concertino per a flauta Op. 107 de Cécile Chaminade, la Sonatina per a flauta i piano d’Henri Dutilleux i el Concert núm. 8 de François Devienne.

La fase autonòmica incorpora la prova d’anàlisi musical, això t’ha suposat algun problema a l’hora de preparar-te la prova?

Quasi tots teníem un poc de por a l’anàlisi, però com que el professor Raül Carrión ens preparà molt bé, tant per a la prova autonòmica com per a les proves d’accés als ensenyaments superiors, jo em sentia absolutament preparat. Si bé les notes no ho reflectiren, ja que no van ser molt altes.

Una diferència que vaig trobar, respecte al procediment d’anàlisi que solem utilitzar al nostre conservatori, és que ens exigien una anàlisi completa. Havíem de contextualitzar l’obra, introduint elements d’anàlisi d’història de la música. Una altra diferència va ser que la prova no era tipus test. Et donaren la partitura i havies de posar tot el que trobares, des dels diferents motius fins als elements estructurals, a més dels aspectes històrics i estètics que ja he comentat.

Has pensat presentar-te a la fase nacional?

No ho he decidit. Tampoc estic massa informat, i no sé si tinc la nota mitjana requerida, però torne a dir el mateix: és una oportunitat única que no tot el món té.

Que hi ha suposat per a tu guanyar aquest premi?

Estic orgullós d’haver-ho aconseguit pel conservatori. No sé quantes persones, abans de mi, l’hauran guanyat, però a mi m’ha fet molta il·lusió. També és un orgull per a mi, per tot el treball que ha hagut de fer, sobretot després d’haver patit una apendicitis en juliol que em va impedir participar en els premis professionals de cambra. M’ha servit per a demostrar-me a mi mateixa que puc, ja que ha sigut el primer premi que he guanyat jo tot sol.faeee148-daaf-497e-87cc-fcecf2630e51

Marcos Villalobos amb el seu professor de flauta en el CPMT, Miguel Llopis

Que ha suposat per a tu el teu pas pel Conservatori de Torrent?

Ho ha suposat tot. Han sigut els sis millors anys de la meua vida, per tota la gent que he conegut, per tots els professors que m’han ajudat i m’han espremut al màxim amb la intenció de poder treure de mi tot el que tinc bo i millorar-ho. He de fer un agraïment especial a Miguel Llopis, perquè m’ha ajudat molt i ha canviat el sentit de la meua vida. Jo no volia dedicar-me a la música fins que ell em va fer canviar d’opinió. També a Raül Carrión, perquè m’ha ajudat molt en l’anàlisi, i a la resta del professorat que he tingut. I no vull oblidar-me de mostrar el meu agraïment a la direcció del conservatori.

On estudies ara els ensenyaments superiors de música?

Al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València. Estudie flauta amb María Dolores Tomás.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s